miercuri, 30 iunie 2010

Cascada Susara, Cheile Nerei, jud. CS

Weekend. E vreme buna, nu se poate sta acasa. Dar unde sa mergem? Undeva unde nu am mai fost. Si sa fie destul de aproape, sa aibe obiective turistice si.... sa nu fie prea scump. Asa ca ne-am uitat pe harta si am hotarat: va fi Sasca Montana!

Dimineata la 7 am pornit. De la Timisoara pana la Oravita sunt 100 de kilometri, drumul este bun si daca nu goniti o sa aveti timp sa admirati si peisajul, care devine din ce in ce mai frumos pe masura ce incepe pamantul sa se increteasca. Am ajuns dupa aproximativ doua ore la Oravita, am facut un scurt popas doar cat se ne mai dezmortim picioarele, am cumparat cate ceva pentru o gustare si ne-am continuat drumul.

Da, dar nu direct spre Sasca. Pai daca tot eram in zona, de ce sa nu vizitam si Ciclova Montana? Cu atat mai mult cu cat foarte aproape de ea este manastirea Calugara, cu o istorie interesanta.

Ciclova Montana e un sat cu doar 570 de locuitori, situata la doar 3 km distanta de Oravita, extrem de rustica si frumoasa, loc de cazare a primilor colonisti germani ce au venit aici la munca. In Ciclova a fost construita o fabrica de bere in 1728, renumita pe plan local.

Depasim satul si ne oprim sa luam o gustare delicioasa, mai ales ca aerul era atat de curat. Un pic de plimbare pentru siesta nu strica, ne urcam in masina si ne continuam drumul.


Pana la Manastirea Calugara mai sunt 5 kilometri ce se pot parcurge chiar si pe jos.

Ne intoarcem si ne continuam drumul catre Sasca Montana prin localitatile Ilidia, Socolari, Potoc, Slatina-Nera si ajungem la Sasca Montana. Interesant a fost faptul ca stiam ca suntem pe un drum secundar, calitatea lui era foarte buna in comparatie cu drumul judetean (teoretic superior drumului comunal)pe care l-am urmat la intoarcere: Sasca Montana-Slatina Nera- Macoviste-Racasdia-Oravita, care era plin de gropi.

In orice caz, pe masura ce te apropii de Sasca peisajul se schimba simtitor, astfel ca la Slatina-Nera, cand ajungi sus pe dealul de unde se vede satul in vale nu poti decat sa exclami "wow!".

Cazarea ne-a fost asigurata la pensiunea Dora, o casa veche, dar reamenajata foarte placut, situata fix la intrarea in Sasca Montana, vis-s-vis de biserica. Imposibil de ratat.

Dupa ce am mancat pranzul am hotarat ca e timpul sa facem si o plimbare, undeva destul de aproape si totusi pe carari de munte. Gazda noastra, care drept sa spun este o enciclopedie in materie de trasee turistice si istorie locala, ne-a propus o varianta simpla in timpul cat mai ramanea pana se intuneca: cascada Susara si manastirea Slatina-Nera.

Inarmati cu trepiedele, aparatele de fotografiat, sprayul pentru caini ("in caz de"), rucsacelul cu maruntisuri, am urcat in masina si am plecat. La capatul opus al comunei, chiar inainte de iesirea din localitate este o parcare unde se poate lasa masina. In apropierea ei este si ultima casa, de unde incepe traseul cu marcaj cruce albastra spre casacada.


In aceeasi parcare am gasit doua autocare cu grupuri de turisti vorbitori de limba germana care tocmai se intorceau de pe traseu si erau foarte entuziasti.

Cararea noastra arata asa: in stanga muntele impadurit, cararea in fata, in dreapta paraul Susara si dincolo de el ultima casa din Sasca, apoi iar munte. Peisaj frumos, aer curat, sa pornim la drum. Am auzit cum ii latra cainii pe turistii ce se intorceau de la cascada, si speram sa fie, totusi legati, noi avand cainele nostru cu noi. Dar nu a fost asa: in clipa in care am ajuns in dreptul casei, cainii aceia ne-au vazut (erau doi) si dintr-un salt au sarit gardul casei, au sarit si peste parau si s-au naspustit asupra noastra. Dintr-o miscare Jackie a ajuns in bratele mele si ne pregateam sa dam cu spray-ul lacrimogen (special pentru caini) si cu pietre. (in paranteza spus: am mai avut noi o aventura din asta cu spray-ul la cetatea Soimos, cand cainele ce insotea niste localnici a sarit la noi, de fapt s-a aruncat spre Jackie si avea o privire atat de furioasa si i se vedeau toti dintii incat a trebuit folosit spray-ul. Interesant e ca s-a oprit cainele la 2 metri de noi si nu a mai inaintat,. Au aparut si stapanii lui care au strigat sa nu facem cainelui nimic, nici nu aveam de gand asta, apoi au trecut toti linistiti pe langa noi. Am zambit... ok, nu e nimic, la revedere... dar .aveam lacrimi in ochi. Si nu de emotii, ci pentru ca vantul batea din fata si.... tot spray-ul ne-a intrat noua in ochi. Ne curgeau lacrimile si ne usturau ochii.... ce sa spun... Dar asta e alta poveste.)

Am auzit strigate: "nuuu, nuuu"... si din partea turistilor intarziati care tocmai au ajuns in dreptul nostru si de la stapanul cainilor, care a sarit sa opreasca cainii. Nu aveam de gand sa ii ranim, ci doar sa ii oprim sau speriem. Pana la urma nu s-a folosit nici spray-ul, nici Jackie nu a fost muscat, dar daca nu era stapanul de fata nu stiu cum mai vedeam noi cascada.

Am trecut bine de acea casa si ne-am continuat drumul linistiti prin padure, pe cararea marcata cu cruce albastra. Marcajul este corespunzator, nu exista pericolul ratacirii, cu atat mai mult cu cat se merge doar pe langa paraul Susara.

Apa era asa de cristalina incat nu se putea sa nu o guste Jackie, mai ales dupa aventurile prin care tocmai a trecut.
Aici gasiti harta Parcului National Cheile Nerei-Beusnita.

Acesta este un traseu de 1 ora, mers obisnuit, un traseu fosrte simplu, ce urca doar putin.


Un loc din cheile Susarei unde cararea inseamna 10 cm pe stanci, asa cum se vede in imagine, adica atat cat sa poti pune talpa. Bine, si daca ai fi alunecat nu s-ar fi intamplat mare lucru, apa fiind de 20 cm adancime acolo.


Iata-ne ajunsi si la cascada care este formata din doua trepte insumand 15 metri. Un suvoi subtire, cu o cadere galagioasa.



La intoarcere am facut 45 de minute, din doua motive: coboram si ne grabeam pentru ca se adunau nori de ploaie. Cum poteca trecea si la intoarcere pe langa acea casa cu peripetii, pe masura ce ne-am apropiat si am vazut ca nu exista nici tipenie de om in curte care ne-ar fi putut salva de un eventual atac l-am luat in brate pe Jackie si l-am invelit in bluza mea de trening, atat cat sa aibe nasul afara, sa poata respira. Si aratam de parca aveam un sac de cartofi in brate. In acelasi timp speram sa nu il apuce ceva si sa inceapa sa maraie sau sa latre.

Am scapat teferi, nu mai era nimeni in curtea aceea, probabil s-au dus la cina. Si exact cand am urcat in masina a inceput sa picure. Dar nu a tinut mult, asa ca am hotarat sa vizitam si manastirea Slatina Nera, care e la capatul celalalt al Sascai Montane, drumul e pe langa Nera, drum de pamant, suficient de bun, biserica manastirii aratand asa:


Numai ca acolo alta aventura: una dintre calugarite care era pe langa biserica , a inceput sa ne urmareasca la inceput cu privirea apoi s-a apropiat dinc e in ce mai mult de noi si pana la urma a spus: "trebuie sa stau langa dvs, sa nu va impiedicati de materialele de constructii " (se renova o parte din chilii).... Adica sa nu furam. Si apoi din ce in ce mai enervata si iritata a continuat cu tot felul de idei: sa nu facem poze decat cu biserica, cu manastirea nu. "Ca nu e voie", "Unde scrie?", "Nu e voie", "Ce rau facem?", "Nu intelegeti ca nu e voie?" Apoi ca sa umple paharul :"si va rog sa parasiti manastirea ACUM! Va roooog sa iesiti acum afaraaaa!"..... Ne-am uitat la ea ca la o nebuna, de fapt asta si era, sigur ca nu am tacut, am mai comentat, ea s-a mai enervat, pana la urma am mai facut putine fotografii si am plecat. Bineintels ca Jackie a ramas in masina, doar nu era sa intru cu cainele in incinta manastirii. Dar... da, chiar, ce ar fi spus daca intram si cu el?....

Si partea amuzanta era ca in parcare, langa masina am mai stat la o tigara si se vedea cum ne pandeste. Din cand in cand se vedea capul ei cum se apleca si ne urmarea de dupa zid.... Ca un copil, parca ne jucam de-ascunsa. Amuzant si trist totdata. Preocupare de calugarita.... Ii face cinste. Ma intreb daca o fi unica?.....

In sfarsit, am revenit la cazare, cina si culcare. A doua zi, pregatiti de un nou traseu..... ciu-ciu. Dupa micul dejun am vazut ca se apropiau nori grei .... si ne-am luat gandul de la alte trasee. Impachetarea si plecarea. Am mai facut cateva poze si am pornit la drum. Nici nu am iesit bine din sat si m-am intors sa vad ce e in spate.... si asta am vazut:


Ne urmareau niste nori....... Si a inceput o ploaieeee...... ce ne-a insotit pana acasa, in Timisoara.

Dar nu conta, a fost o excursie foarte reusita!!!

Un comentariu:

  1. Vad ca am citit si scriu un coment dupa 7 ani de la postarea realtarii. Nu conteaza, o sa ma citeasca cei care mai intra pe aici.
    1) cainii satenilor care au inceput sa latre au facut-o pentru ca asta e menirea lor, au in ADn-ul lor : sa anunte ca au intrat in peisaj straini. E si un salut e si o alarma data oamenilor pe care ii servesc. De ce dracu trebuie sa ii intampini cu spray ? Cita prostie,cita salbaticie ! Cu acei caini trebuia vorbit si avut pregatit ceva bun ( niste boabe, niste oase...Totdeauna dupa micul dejun si pornit intr-o drumetie , trebuie laut ceva de acest gen pentru a preintimpina eventuale asemenea intalniri. Uneori mai sunt si cani alungati si care se chinuie singuri sa surpavietuiasca...) .
    2) maicuta aceia de la manastire , nu ea deloc nebuna. era precauta pentru ca izolarea locului le face f f vulnerabile , iar ea , si nimeni in locul ei nu isi pierde timpul cu studiat oamenii ( in care sa aiba incredeere si in care nu)nu statea la analizat figurile oamenilor si intentiile lor, ea e precauta ca e mult mai simplu si eficient . A interzis fotografierea manastirii pentru ca nu dorea sa dea idei ulterioare unora care nu au gind bun sa vina la furat. Pentru ele materialele de constructie sunt scumpe.
    Ai fi putut sa rationezi putin si nu sa o vezi imediaat ca pe o nebuna
    Cind pleci in calatorii lasa prejudecatile si ideile preconcepute care vin din carente de educatie, acasa. Fii mai deschisa, mai intelegatoare, mai cooperanta si sa vezi ce castiguri spirituale o sa ai...

    RăspundețiȘtergere